абонирай се: Статии | Коментари

Ресторант Проя, София

3 коментари

Любителите на сръбската кухня няма да останат разочаровани в ресторант Проя, но и едва ли ще са особено впечатлени. Менюто е сравнително разнообразно, с акцент на сръбската скара, но като се има предвид колко популярна ниша преди години беше това и колко непрофилирани ресторанти предлагат такава кухня, предполагам се очаква повече от такъв ресторант.

Супите и готвените ястия са характерна част от менюто в сръбските ресторант и повечето такива ястия, които съм опитвала в Проя са били наистина вкусни, без да съм сигурна колко са автентични ( горещо препоръчвам агнешката супа). Разбира се, ресторантът предлага и специалитети от европейската кухня и тук фаворитът ми е гъши дроб с ябълки.
Обстановката в Проя е приятна, винаги е пълно с оживени компании, музиката е сравнително висока и покрива цялото балканско творчество. Ако търсите място за интимна вечеря, едва ли ще се чувствате комфортно тук, но ако сте с голяма компания и сте в приповдигнато настроение, това е точното място за вас.

Каймакът е стандартна разядка в сръбската кухня – може да се консумира с хлебче или като комплимент към по-богато ястие- въпрос на вкус и на това, до колко броите калориите. В Проя, вкусът на каймакът е смесица между масло и сирене, има доста тежък, в приятния смисъл на думата вкус. Може да се намаже върху пържолата и така прибавя допълнителна сочност на месото.

Ресторантът предлага два вида месо от сушен бут – свинско и телешко. Опитвала съм и от двата вида и честно казано не мога да преценя кое ми допада повече. За всеки случай, това е страхотно предястие към всяко червено вино с плътно тяло и богат аромат, защото самият вкус на месото не е доминиращ и позволява на виното да се развие.

Прясно изпечени червени чушки, овкусени с чесън и магданоз.

Салатата е по моя рецепта, открила съм перфектната гарнитура към печени меса и винаги когато в даден ресторант са гъвкави да ми изпълнят каприза, се възползвам да си я поръчам. Приготвя се от ситно нарязано зеле, домат, краставица, лук, настъргано яйце и сирене.

Опитвам за първи път заешки дроб на скара и останах много приятно изненадана – има по-лек вкус и не е сух, въпреки че е добре изпечен.

Мешената сръбска скара включва няколко вида ущипци, свинска наденица, телешко каре и пилешка пържола. Всичко е изключително вкусно, но въпреки че не съм голям любител на пилешкото, тук то е превъзходно. Картофите на фурна също са много добър избор като гарнитура.

Сметката: 120 лв. с малка бутилка вино

Автор: Жанет Баирева


 1. ако искате да получите инфаркт при получаването на сметка за двама/380 лв/,гастрит при консумирането на предястието и преплитане на червата след основното , то посетете ресторант`ПРОЯ`

 2. Фирмите „ МАВЕР”ЕООД и „ЗОТИ” ООД производители на автаматичните пелетни камини „СИЗОМАТИК”пуснаха на пазара новото си производство на грил-фурни в затворени помещения на дървени въглища „Мавер”в три модела:
  -„МАВЕР ГФ-50” с скарна решетка 44 х 45 см.за обслужване на заведение за 50 човека
  -„МАВЕР ГФ-80” с скарна решетка 64 х 45 см.за обслужване на заведение за 80 човека
  -„МАВЕР ГФ-110” с скарна решетка 85 х 45 см.за обслужване на заведение за 110 човека.
  Всички модели са с настолно изпълнение и снабдени на димоизхода с регулатор на тягата и искрогасител.В близко бъдеще ще разширим допълненията към тях(шкаф под фурната,етаж за готови топли ястия , топъл шкаф отгоре и др.)
  Нашите грил-фурни не отстъпват както по качеството на материалите,така и по качество на изработката на всички западноевропейски аналази.Разликата е в цената, в пъти по ниска.
  Цените са както следва:
  -„МАВЕР ГФ-50” 5100 лева с ДДС
  -„МАВЕР ГФ-80” 6000 лева с ДДС
  -„МАВЕР ГФ 110” 6900 лева с ДДС
  Преимуществата на грил-фурните в затворени помещения са известни и неоспорими.Усилията на нашият колектив да създаде с висококачествени
  материали и неръждаема стомана едно изделие в услуга на родният ресторантьорски бизнес при поносима цена е налице.

 3. Пратете имейл за да Ви изпратя снимки на изделията

Остави коментар